RÓŻANY RAJ – ODMŁADZAJĄCY RYTUAŁ POCZWÓRNA MOC MŁODOŚCI

RÓŻANY RAJ – ODMŁADZAJĄCY RYTUAŁ POCZWÓRNA MOC MŁODOŚCI

Róże – więcej niż tylko piękno

Spis treści

  1. Wprowadzenie

  2. Historia i znaczenie róż

  3. Róża pomarszczona i róża damasceńska

  4. Korzyści zdrowotne owoców róży

  5. Korzyści zdrowotne płatków róż

  6. Olejek różany

  7. Przeciwwskazania do spożycia owoców róży

  8. Wnioski

1. Wprowadzenie

Róże są nie tylko piękne do oglądania i upajania się ich wonią. Z płatków niektórych gatunków tego krzewu ludzie mogą czerpać niezliczone korzyści w leczeniu, kuchni, kosmetyce. Dziko rosnące róże dają także wartościowe owoce, które stanowią bogate źródło witaminy C.

2. Historia i znaczenie róż

Starożytni medycy doceniali właściwości lecznicze róży. Dioskurides, lekarz Nerona, i Galen, lekarz Marka Aureliusza, chwalili jej działanie. Róża była także ulubionym kwiatem królowej Kleopatry, która ceniła jej piękno i zapach. W antycznym Rzymie używano róży do odmładzających kąpieli.

Średniowieczny lekarz i filozof Awicenna wskazywał na wartości lecznicze płatków różanych. Święta Hildegarda z Bingen zalecała zrywanie płatków róży o poranku i stosowanie ich na oczy, co przynosiło ulgę w stanach zapalnych i pieczeniu.

3. Róża pomarszczona i róża damasceńska

Na półkuli północnej znanych jest około 260 gatunków róż (źródło Wikipedia). Róża pomarszczona (Rosa rugosa) ma duże, pojedyncze kwiaty w kolorze lilioworóżowym, jasnoliliowoczerwonym lub białym, które pachną urzekająco. W drugiej połowie lata jej krzewy wydają dorodne, kuliste owoce o pomarańczowoczerwonym lub czerwonym kolorze. Owoce te są wyjątkowo bogate w witaminę C. Róża damasceńska (Rosa damascena) jest bardzo cenionym gatunkiem, ponieważ jej płatki służą do pozyskiwania olejku różanego, który ma szerokie zastosowanie.

4. Korzyści zdrowotne owoców róży

Owoce róży są doskonałym źródłem witaminy C, której działanie jest wspierane przez obecność flawonoidów, karotenoidów i fenylokwasów. Dzięki tej kombinacji witamina C zyskuje większą aktywność biologiczną, co oznacza, że jest lepiej przyswajana przez organizm i utrzymuje swoją aktywność przez dłuższy czas, nie ulegając szybkiemu rozkładowi przez enzymy.

Dodatkowo owoce róży są świetnym antyoksydantem, który pomaga opóźnić proces starzenia się organizmu. 

To też źródło glikozydów, które mają łagodne działanie uspokajające i mogą pomóc osobom cierpiącym na bezsenność. Przetwory z róży, bogate w te korzystne związki, wspierają proces samoodtruwania organizmu i przywracają właściwą równowagę.

5. Korzyści zdrowotne płatków róż

Płatki róż są źródłem olejku lotnego, którego zawartość waha się od 0,025% do 0,03%. Składają się z wielu związków aromatycznych, takich jak geraniol, cytronelol, nerol, linalol, farnesol, stearopteny oraz alkohol fenyloetylowy. Dodatkowo płatki róż zawierają karotenoidy, antocyjany, ksantofile, kwasy organiczne i garbniki do 20%.

Ważnymi związkami w płatkach róż są flawonoidy, zwłaszcza izokwercytyna i filirozyd, a także sole mineralne. Zapach płatków i olejku różanego poprawia pamięć i wspomaga twórcze myślenie. Królowa Kleopatra sypiała na poduszkach wypełnionych płatkami róż, co miało jej zapewnić zdrowy sen i młody wygląd.

Kompresy z naparu z płatków różanych likwidują przekrwienie, pieczenie i zmęczenie oczu oraz obrzęki powiek. Kąpiel relaksacyjna z dodatkiem płatków róż działa wyciszająco i kojąco. 

6. Olejek różany

Ponoć to Perski lekarz Awicenna przeprowadził pierwszą destylację olejku różanego na potrzeby medycyny i kosmetyki. Olejek różany jest najdroższą wonnością świata – do uzyskania 1 kg olejku potrzeba około 4000 kg płatków róż, co jest plonem 1 hektara plantacji.

Aromaterapia olejkiem różanym łagodzi stany depresyjne, poprawia nastrój, niweluje lęki, reguluje ciśnienie krwi i pracę serca (arytmia). Pomaga także w łagodzeniu objawów klimakterium.

Już w starożytności w Rzymie i Egipcie doceniano kosmetyczne właściwości płatków różanych. Olejek mieszano z tłuszczem zwierzęcym, aby uzyskać balsam do namaszczania ciał władców. Rzymskie patrycjuszki pielęgnowały cerę maseczkami ze świeżych płatków róż.

7. Przeciwwskazania do spożycia owoców róży

Osoby z kamieniami szczawianowymi na nerkach powinny unikać spożycia owoców róży, ponieważ zawierają one kwas szczawiowy, który może nasilić objawy. Ponadto owoce róży mogą utrudniać przyswajanie wapnia, co jest istotne dla osób ze skłonnościami do osteoporozy.

8. Wnioski

Róże to nie tylko piękne kwiaty, ale także źródło licznych korzyści zdrowotnych i kosmetycznych. Zarówno płatki, jak i owoce róż mają unikalne właściwości lecznicze i odżywcze, które można wykorzystać w różnych dziedzinach życia. 

Osoby zainteresowane naturalnymi metodami dbania o zdrowie i urodę mogą sięgać po produkty z róży, takie jak napary, hydrolaty, olejki czy przetwory, które oferują szereg korzyści, w tym poprawę kondycji skóry, ulgę w dolegliwościach zdrowotnych czy wsparcie układu odpornościowego. My przygotowaliśmy dla Was w naszym najlepszym naturalnym SPA, w Łubinowym Wzgórzu Wiosce Zdrowia specjalny pakiet odmładzający Różany Raj.

Zapraszamy na stronę https://wioskazdrowia.pl/ po więcej informacji o naszych zabiegach.

oraz na naszą drugą stronę www:

Łubinowe Wzgórze Wioska Zdrowia 

Artykuł ten ma charakter informacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.